Hermione Jane Granger (fiktív születése napja 1979. szeptember 19.) kitalált szereplő J. K. Rowling Harry Potter-univerzumában. Először a Harry Potter és a bölcsek köve c. kötetben tűnik fel, mint leendő roxfortos diák. Közeli barátja Harry Potternek és Ron Weasleynek, akik a regények során sokszor veszik hasznát a lány nagy intelligenciájának és lexikális tudásának. Rowling állítása szerint Hermione a fiatalkori énjének görbe tükre, és saját magából indult ki, amikor megalkotta a figurát.

Hermione-t Emma Watson személyesíti meg a filmekben.

 

 

Család 

Hermione mugli származású, szülei varázstalan emberek, mindketten fogorvosok; testvére nincs.

 

Háttere 

Hermione a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola diákja, a Griffendél ház tagja, az iskola éltanulója. Ő a sorozat női főszereplője, Harry Potter és Ron Weasley mellett ő a második legfontosabb szereplő. A főszereplők között ő testesíti meg a józan észt és a logikát.

Hermione mugli származású, szülei ?közönséges fogorvosok?. Nem sok szó esik róluk a könyvben, Rowling szerint furcsállják lányuk boszorkányságát, de büszkék is rá. Hermione egyke, Rowling eredetileg ?tervezett? számára egy fiatalabb húgot, azonban mivel már túlságosan előre járt a történetben, inkább kihagyta.

Az írónő bevallása szerint Hermione az ő gyerekkori énjének görbe tükre, Rowling ugyanis a lányhoz hasonlóan nagyon sokat tanult, és ezért strébernek tartották. Hogy végül is miért nem női főszereplőt - talán Hermionét - választotta főhősnek, azzal magyarázza, hogy mikor a könyvet elkezdte, a szemüveges varázslófiú figurája már túlságosan kidolgozott volt benne.

Hermione családneve eredetileg Puckle lett volna, Rowling azonban megváltoztatta, mivel keresztneve is eléggé szokatlan. Rowling enyhe gúnyból adta a ?Hermione? nevet a szereplőnek, saját állítása szerint ezzel állított görbe tükröt a fontoskodó brit orvosok elé, akik puszta különcségből szokatlan neveket adnak gyermekeiknek. A Hermione név a görög Hermész női alakja. Hermione a mitológiában Heléna és Meneláosz spártai király lánya. Mivel Rowling sok nevet a görög, latin és ír mitológiából vesz, ez utóbbi sem lehet véletlen.

Hermione jellegzetes külső vonása hosszú, kusza haja, valamint (az első négy könyvben) túl nagyra nőtt metszőfogai. Hermione a negyedik könyvben elmeséli, hogy szülei (mindketten mugli fogorvosok) ellenezték, hogy varázslattal javíttassa ki ezt a szépséghibáját, de egy szerencsés kimenetelű baleset következtében mégis alkalma nyílt erre: amikor eltalálta őt egy fognövesztő átok (Densaugeo), a korrekció elkerülhetetlenné vált, és Hermione nem az eredeti méretet visszaállítását kérte, hanem annál kisebbet, esztétikusabbat. Rowling ezt a tettet egyfajta belső kibontakozásnak tulajdonítja.

Hermione varázspálcája szőlőfából készült, sárkány szívizomhúrjával. Patrónusa egy vidra.

 

Hermione a könyvekben 

 

Harry Potter és a bölcsek köve 

Az első könyvben Hermionét fontoskodónak és okoskodónak ismerjük meg. Harry és Ron a Roxfort Expresszen találkoznak vele, mikor a lány Neville Longbottom elveszett varangyát keresi. Hermione magányos, Ron rendszeresen kigúnyolja, Hermione emiatt az egyik vécében zokog. Mikor azonban rátámad egy troll, melyet a Voldemort által megszállt Mógus professzor engedett szabadon, Harry és Ron a lány segítségére siett. Ekkor fűződik barátság a három gyerek között. Hermione tudása a könyv végkifejletében létfontosságú, mikor felismeri az ördöghurok növényt és egyes-egyedül legyőzi, megmentve ezzel barátait.

 

Harry Potter és a Titkok Kamrája 

A második könyvben Hermione rajongói szerelmet táplál Gilderoy Lockhart iránt. Érzelmei azonban nem homályosítják el eszét, képes elkészíteni a Százfűlé Főzetet, mely a hatodéves tananyag része. Hermione megfejti a diákokat megtámadó baziliszkusz titkát, azonban maga is a szörnyeteg áldozatává válik, mikor az óvatosságból magával vitt tükörben meglátja az óriáskígyót. A kezében tartott jegyzeteket elolvasva azonban Harry képes lesz eljutni a Titkok Kamrájába, hogy leszámoljon Mardekár Malazár szörnyetegével.

 

Harry Potter és az azkabani fogoly 

A harmadik könyvben Hermione minden lehetséges tantárgyat fölvesz, ezért a Mágiaügyi Minisztérium engedélyével egy időnyerőt, egy kézi időgépet kap, hogy eljuthasson minden órára. Később segít Hagridnak, hogy jogi úton mentsék meg Csikócsőr, a hippogriff életét, sikertelenül. Közben összezörren Sybill Trelawney jóslástan professzorral, mivel nem hisz a professzor módszereiben, és dühös szóváltás után elhagyja a kurzust. A végkifejletben az időnyerőt használva Harryvel három órát visszautazik az időben, hogy megmentsék Csikócsőrt és az ártatlanul elítélt Sirius Blacket.

 

Harry Potter és a Tűz Serlege 

A negyedik könyvben Hermione megalapítja a ?Manók Alkotmányos Jogaiért Országos Mozgalom? (röviden M.A.J.O.M.) nevű, egyszemélyes szervezetét a házimanók érdekeinek védelméért, noha senki sem veszi komolyan. Később Viktor Krum partnereként vesz részt a karácsonyi bálon. Rita Vitrol, a Reggeli Próféta újságírónője szerelmi háromszöget feltételez Hermione, Krum és Harry között, azonban ez nem igaz. Hermionét mégis sok támadásnak teszi ki ezzel. A könyv végén Hermione leleplezi Vitrolt, mint illegális animágust, így oldva meg a problémát.

 

Harry Potter és a Főnix Rendje 

Az ötödik könyv elején Hermione Sirius Black házában (Grimmauld tér 12) tartózkodik barátaival és a Főnix Rendjének tagjaival. Roxfortba visszatérve prefektus lesz, illetve megismeri Luna Lovegoodot, önnön ?antitézisét?. Később tagja lesz a Harry vezette Dumbledore Seregének (röviden DS-nek), ahol ? természetesen ? ő a legjobb tanítvány. Miközben a hivatalos szervek tagadják Voldemort visszatérését, Hermione ráveszi Rita Vitrolt, hogy írjon egy cikket Luna apjának újságjába. Bár az újság maga igencsak szenzációhajhász és az emberek általában nem veszik komolyan, a Harryvel készített riport a Sötét Nagyúr visszatéréséről óriási siker lesz. Később Hagrid Hermione és Harry gondoskodására bízza féltestvérét, az óriás Grópot, aki majd megvédi őket az ellenséges kentauroktól. A végkifejletben Hermione is megküzd a Halálfalókkal a Mágiaügi Minisztériumban. Súlyosan megsérül a csatában, de végül felgyógyul.

 

Harry Potter és a Félvér Herceg 

A hatodik könyvben Hermione már a záróvizsgákat előkészítő kurzusokra jár. Tagja a Horatius Lumpsluck vezette bájitaltan szemináriumoknak. Életében először történik meg vele, hogy valaki jobb nála valamiben, Harry ugyanis a Félvér Herceg által kiegészített tankönyv utasításait követve mindig jobb eredményeket produkál. Hermione veszélyesnek tartja a könyvet. Az év folyamán Hermione és Ron között kialakulni látszik valami, azonban a kölcsönös féltékenység megakadályozza egy komolyabb kapcsolat kialakulását. A végkifejletkor Hermione egyike azon diákoknak, akik harcba szállnak a Roxfortot elözönlő Halálfalókkal. A könyv végén, mikor Harry megesküszik, hogy megkeresi Voldemort Horcruxait, Hermione és Ron megfogadják, hogy vele tartanak.

 

Harry Potter és a Halál ereklyéi 

A hetedik könyv elején Hermione is tagja annak a csapatnak, akik Harryért mennek, hogy biztonságosan eljuttassák őt Dursley-éktól az Odúba. Ő és Ron Harryvel tart, hogy segítsenek neki megkeresni és elpusztítani a Horcruxokat. Részt vesz a roxforti csatában, melynek során Ron és közte az első csók is elcsattan. Az epilógusból megtudjuk, hogy Ron felesége lett, és van két gyermekük is, Rose és Hugo.

Emma Watson


(Hermione Granger)


Életrajza

Teljes neve: Emma Charlotte Duerre Watson

Született: 1990. április 15-én született az angliai Oxfordshire-ban; habár életének első 5 évében Franciaországban élt.

Mielőtt megkapta a Harry Potter filmben Hermione Granger szerepét, Emma csak iskolai darabokban lépett fel.("Arthur: A Korai Évek", "A Fecske és a Herceg", "A Boldog Herceg", és "Alice Csodaországban") Még hétévesen megnyerte az iskola szavalóversenyét (a Daisy Pratt Költészeti Verseny), de sosem színészkedett hivatásosan. Amikor Emma Hermione szerepére jelentkezett, szó szerint több ezer színésznővel kellett megküzdenie, sokuknak sokkal több tapasztalata volt, mint neki, azonban számos meghallgatással később, ő kapta meg a szerepet.

Az Azkabani fogoly 2004 júniusi premierje után Emma Watson lett a Lycos Top 50 szerint a legnépszerűbb "Potter Sztár" - Ö volt a nyolcadik legkeresettebb az összesített listán. Egy másik figyelemre méltó elismerés: a Harry Potter filmekben nyújtott nagyszerű alakításának eredményeként, számos díjat nyert.

Harry Potter világától távol, Emma szeret hokizni, és szereti a szervezett vitákat. Habár Hermioneként barna a haja, a természetes hajszíne szőke. Amikor nem Harry Potter filmet forgat, szeret a barátaival lenni és vásárolgatni. Emmának van egy öccse, Alex, aki 3 évvel fiatalabb, nála; a szülei (Chris és Jaqueline) mindketten ügyvédek és már nem élnek együtt. Emmának van két cicája, Bubbles és Domino - bár Domino valójában a testvére macskája.

Most, hogy van már tapasztalata a filmes munkában, Emma szeretne más szerepet is eljátszani. Egy interjúban nyilatkozta: "Szeretnék eljátszani egy amerikai középiskolás lányt, valamit, ami teljesen más. Minden karaktert, minden nézőpontot szeretnék kipróbálni, de valószínűleg egy darabig még Hermionét fogom alakítani."

Amikor nem filmez, akkor a Headington iskolába jár, ahol rajzot, történelmet és irodalmat tanul. A kedvenc filmei közé tartozik a Gladiátor, Büszkeség és Balítélet, Grease, Shrek, és az Ocean's 11. A kedvenc színészei: Julia Roberts, Brad Pitt, Renee Zellwegger, John Cleese.

Egyik beceneve a "One Take Watson" lett ("Elsőre Watson"), amit azért kapott, mert sokszor elsőre sikerül tökéletesen eljátszania az egész jelenetet. Ez is bizonyítja, hogy tehetséges és nagyszerű színésznő.

 


 


 

 

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő
Szavazás
Ki legyen a háttér?
Emma
Daniel
Rupert
Hárman
Bonny